kids chain for diabetes

Nieuws

Februariloop in het Bennekomse bos

(Door Jolinda Tukker en Sandra Rozeboom)

Op zaterdag 16 februari 2008 liepen wij, Jolinda en Sandra, de Februariloop in het Bennekomse bos. We liepen beiden 6 kilometer over het heuvelachtige parcours door de prachtige bossen van Bennekom. Het was wel een zware loop door de wind en het heuvelachtige landschap. Ondanks de zware loop finisten wij toch nog in de geweldige tijd van 38.04 minuten.
Onderweg kwamen wij nog bekenden tegen; twee artsen van ons ziekenhuis Gelderse Vallei. Beide artsen zijn gespecialiseerd in patiŽnten met diabetes. Aan het einde van de loop hebben wij afgesproken met de artsen om op de foto te gaan; uiteraard bij de vlag van Kids Chain en met de vlag van ons ziekenhuis in de hand. Wij kregen tijdens de loop leuke reacties van mensen die het logo op onze kleding zagen staan. Die mensen wilden weten wat Kids Chain is. Zo hebben wij ons steentje kunnen bijdragen om meer bekendheid te geven aan Kids Chain for Diabetes.
Na afloop kregen wij een aandenken in de vorm van een glazen zuiltje met daarin gegraveerd een hardloper of hardloopster.
Het was een geweldige dag ! Wij hopen dat wij door ons verhaal andere Kids enthousiast hebben kunnen maken om ook bij hen in de buurt mee te lopen met plaatselijke lopen.

rennenuitblazenposeren


Kids ontmoeten Prins Pieter-Christiaan en Bas van der Goor bij Midwintermarathon

(Door Chris en Peter Bloemena en diabetesverpleegkundige Hanneke Nooitgedagt)

Zondag 3 februari zijn we met 10 kinderen met diabetes en hun ouders gaan hardlopen voor Kids Chain. Ook waren er nog de kinderarts en de diabetesverpleegkundige van het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn. Zij zijn als team sponsor en erg enthousiast over Kids Chain. We deden mee aan de Stentor kids Run, die wordt tegelijk gehouden met de Midwintermarathon in Apeldoorn. Om ongeveer 12 uur waren we allemaal in Hampshire Hotel Apeldoorn waar wij nog wat gegeten hebben en wat hebben gedronken. Nadat wij dit allemaal op hadden, zijn wij naar het start punt van de 1 kilometer loop toe gelopen.
Eenmaal daar aangekomen zijn we achter de menigte gaan staan en hebben wij op het startschot gewacht. Toen wij eenmaal aan de loop waren met het gigantische Kids Chain spandoek ging dit allemaal heel goed! Iedereen kon het volhouden en ook de wat kleinere kinderen hebben hem helemaal uitgelopen zonder enige training.
Nadat wij deze leuke run hadden gefinisht, zijn we naar theatergebouw Orpheus geweest en hebben wij daar gewacht op een ontmoeting met een speciaal persoon, nou ja 2 eigenlijk. Want er was geregeld dat wij een oorkonde mochten uitreiken aan prins Pieter Christiaan van Vollenhoven. Bas van der Goor (een Olympisch volleyballer met diabetes, en medesponsor van de Kids Chain) was hierbij ook aanwezig. Hij had samen met Pieter Christiaan de mini marathon gelopen en was door Peter uitgenodigd om aanwezig te zijn na afloop van de Kidsrun om met de Apeldoornse kinderen kennis te maken.
Pieter Christiaan kreeg van ons de oorkonde voor de sportprestaties met de bedoeling: “bewegen is gezond”. Pieter Christiaan, sprak zijn waardering uit voor Kids Chain en de uitstraling daarvan naar dit soort plaatselijke projecten waardoor veel meer mensen bereikt worden.
Wij vertelden dat we volgend jaar ook graag de 8 kilometer willen rennen bij de Midwintermarathon. Bas wil graag een keer mee rennen; hij was zeer gemotiveerd door onze actie. We zullen hem graag bij onze Apeldoornse activiteiten betrekken.
Al met al een zeer geslaagde en heel gezellige dag. Wij gaan daar in Apeldoorn zeker een vervolg aan geven.

kids in actiePrins Pieter-Christiaan met Chris en peter BloemenaBas van der Goor en Prins Pieter-Christiaan


Kids Chain neemt deel aan Carnavaleske Kruikenloop 2008

De weersverwachtingen beloofden niet veel goeds maar het werd een prachtige zonnige dag in een winterse omgeving. De Kids van Kids Chain deden zaterdag 2 februari mee aan de 22e editie van de Kruikenloop. Deze loop, die ieder jaar op carnavalszaterdag wordt georganiseerd door de Tilburg Road Runners, is een hele bijzondere; veel deelnemers gaan verkleed, er zijn blaaskapellen aanwezig en iedereen is in een opperbeste stemming. De Kids werden feestelijk onthaald met oranje pruik en hawaii slinger. Dat gaf de training -in de sneeuw- al meteen een speciaal tintje. Brigitte Dijs, de als kat verklede trainer van de Tilburg Road Runners, warmde de Kids met een goede training op.

Om 11.11 uur werd het startschot gelost en begonnen grote groepen lopers aan de 15 km. De loop bestond uit drie rondes van 5 kilometer. Op een aantal plekken in het parcours stonden groepjes Kids, gekleed in het Kids Chain rood, klaar om elkaar af te lossen of samen verder te lopen. Het rood van de fleeces gaat een niet te vermijden rol spelen bij diverse lopen. We zijn goed herkenbaar en de toeschouwers zien ons al van verre aankomen en kunnen ons zo goed aanmoedigen. De meeste Kids hebben zichzelf weer overtroffen in kilometers en de finish was dan ook glorieus! In de super tijd van 1.33.53 kwamen de Kids (met oranje pruiken) stralend het terrein van RKSV Sarto oprennen.

Na de finish stond Greg van Hest klaar om de Kids te huldigen. Ook voor hem was het een zeer geslaagde dag geweest; hij heeft dit jaar de Kruikenloop gewonnen met een uitstekende tijd van 49.18 minuten. Dat hij daarna nog uitgebreid de tijd nam om de Kids te huldigen en ze in het zonnetje te zetten en met ze te poseren, siert deze winnaar!

Het was weer een zeer geslaagde dag en het bleef nog lang onrustig in Tilburg!


PWN Egmond Halve Marathon unieke insteek Kids Chain

Zondag 13 januari 2008 trotseerden de kinderen wind, zee, strand en duinen.
Wim Verhoorn, de marathon goeroe op hardloopgebied en voormalig bondscoach, had ze vooraf alles verteld over training. Hij staat geheel achter de positieve insteek en bood spontaan aan om voor de kinderen persoonlijke trainingschema’s te maken voor de rest van het jaar.
Walibi voertuigen en 4 tonners van de Koninklijke Landmacht verspreidden de kinderen over het strand en extra busjes werden ingezet in de duinen. Na de volledige 21 kilometer te hebben bedwongen, liepen de kinderen de laatste honderd meter gezamenlijk over de finish. Uiteindelijk finishten ze in de respectabele tijd van 2 uur en 24 minuten. Alle kinderen ontvingen na afloop een mooie medaille.
Bij de officiële prijsuitreiking in hotel Zuiderduin kregen zij een cheque overhandigd van Stichting Witte Bedjes, uit handen van Erik van Gruijthuijsen (hoofdredacteur/directeur ANP), die het enthousiasme van de kinderen niet kon negeren.


Ambassadeur Emiel finisht glansrijk Alysis loop in weer en wind en laat zien dat Unite for Diabetes de key is

Maandag 7 januari was de eerste Alysis Rhijnstate Nieuw Jaars Loop.

Het Kinderdiabtes team Alysis Rhijnstate had Emiel Sr uitgenodigd namens Kids Chain mee te lopen.

Dit bleek een groot succes, heuvels bleken een uitdaging evenals het weer en als finish (in het ziekenhuis) werden zelfs nog wat trappen genomen met bovenaan bloemen van het Kinderdiabetesteam. Dank aan Dr Mulder, Dr Setten, Hilde van Houdt en Esther Jansen, Dhr G. de Bey van Rhijnstate en Dorry Reinders voor de organisatie. Voor verdere informatie http://www.alysis.nl/site/index_html 


Zondag 2 december 2007 Officiële Huldiging Kids Chain For Diabetes na opening van het Jaar van de Kinderdiabetes

phanos 

Zondag 2 december 2007 was het zover. In het Olympisch Stadion Amsterdam werden de 42 kinderen met diabetes die de Athens Classic Marathon hadden gelopen, gehuldigd en door niemand minder dan Jessica Gal, die na zelf 4x de Olympisch Spelen te hebben meegemaakt, de laatste Olympische Spelen in Athene sportarts was van het Nederlands Hockey team.

De kinderen moesten er echter wel eerst zelf iets voor doen: na een vlotte training van Running Holland, Dave Baars, deden ze mee aan de Phanos Olympisch Stadion Loop en legden met zijn allen opnieuw 42 kilometer af in estafette vorm in de stromende regen die hun sportiviteit niet kon drukken en natuurlijk was daar de echte Olympische fakkel die inmiddels symbool staat voor het Jaar van de Kinderdiabetes. De laatste 195 meter finishten ze met zijn allen in het Olympisch Stadion. Na het onsteken van de schaal en huldiging op de eretribune, sportieve invoelende en bemoedigende woorden van Jessica Gal, soep en broodjes, werden ze per bus naar de Prins Hendrik kade gebracht voor een rondvaart door de Amsterdamse Grachten, alwaar onder verwelkoming van de nodige zwarte Pieten het in de kinderboot losbarstte en een ongekend feest werd.


Nieuwsbrief 14 - 11- 2007  

 Zoals jullie vast al weten wordt elk jaar op 14 november Wereld Diabetes Dag gevierd.

Op deze door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) georganiseerde dag willen we de wereld laten zien dat goede zorg voor diabetes bestaat, mogelijk is en noodzakelijk is. Graag vragen we jullie om deel te nemen aan de bijzondere activiteiten op woensdagmiddag 14 november in Rotterdam bij de Euromast.


Wereld Diabetes Dag

 
Dit jaar is Wereld Diabetes Dag heel bijzonder. Ten eerste is het thema van dit jaar 'Kinderen en Diabetes'. Ten tweede is dit de eerste ook door de Verenigde Naties ondersteunde Wereld Diabetes Dag. Dat is nodig omdat meer aandacht voor diabetes op de wereld hard nodig is, zeker voor kinderen. Steeds meer kinderen krijgen diabetes en op steeds jongere leeftijd. Diabetes bij kinderen is anders dan bij volwassenen. Je hebt nog een leven voor je, het hele gezin heeft er mee te maken. Goede behandeling is mogelijk, maar het lijkt soms wel of dat niet eens mag! Scholen die moeilijk doen, verzekeraars die nieuwe ontwikkelingen (sensors) niet snel willen vergoeden, enzovoort.

Velen van u vertelden ons wel eens dat er veel aandacht is voor diabetes type 2 maar dat dit de aandacht voor en het begrip voor diabetes bij kinderen bijna 'wegdrukt'. Onbegrip is regelmatig het gevolg: 'Het zal wel je eigen schuld wezen', en dergelijke opmerkingen horen we vaak door u genoemd. Dat moet veranderen.
Daarom moeten we dit jaar van ons laten horen!!!!  We kunnen nu de aandacht op kinderen met diabetes vestigen.Helpt u ons alstublieft mee!!!


Op Wereld Diabetes Dag worden 's morgens de Tweede Kamer leden geïnformeerd over Diabetes en Diabetes bij kinderen. In heel Europa wordt daarnaast gevraagd om te zorgen dat op scholen de diabetes ook goed kan worden geregeld. Soms loopt dat prima, maar vaak is het op school vaak moeilijk dingen voor de diabetes te doen, tijd te krijgen, begrip te krijgen voor de diabetes. Een zelfde actie wordt in Straatsburg bij het Europese Parlement gehouden (waar ook een delegatie van Diabeter naar toe gaat) en in vele andere steden.

Uitnodiging

Ouders en kinderen, kom op woensdag 14 november om 16.00 uur naar de Euromast en help mee aandacht te vragen voor diabetes bij kinderen. In bijzijn van jullie allemaal zal vanaf 100 meter hoogte een stuntman aan een touw afdalen, gehuld in blauwe rook en met een petitie die oproept om meer te doen voor diabetes. We willen de stuntman laten 'landen' in een blauwe kring* van mensen. Iedereen die komt krijgt daarom een blauwe paraplu! Zo maken we een grote blauwe cirkel en symboliseren dat diabetes bij kinderen aandacht moet krijgen!  Ook zullen wij een Diabetes Rap ten gehore brengen om op muzikale aandacht te vragen voor kinderen en diabetes. Daarna wordt de Euromast (www.euromast.nl) in Blauw licht gezet.
Als herinnering aan en als dank voor je komst en deelname krijg je een vrijkaartje voor de Euromast. Natuurlijk zorgen we voor een kleine versnapering.

Op de hele wereld zijn op 14 november mensen groot en klein, oud en jong, arm en rijk, lang en kort, met diabetes en zonder diabetes aan de slag om meer aandacht voor diabetes bij kinderen te krijgen. Doe ook mee en maak deze speciale Werelddiabetesdag een bijzondere dag in jou leven en dat van vele mensen over de hele wereld! Unite for Diabetes!
* Blauw is de kleur van het international diabeteslogo. Om die reden worden op de hele wereld beroemde gebouwen blauw aangelicht. Ook de Euromast, net als het Empire State Building in New York, het Sidney Opera house, de Obelisk in Buenos Aires,  het Stadhuis van Brussel, de Niagara watervallen in Canada, de Bibliotheka Alexandria in Egypte, en nog veel meer (zie www.worlddiabetesday.org).

met vriendelijke en sportieve groet,
namens Kids Chain For Diabetes,
 
Annabelle S. Slingerland
MD, DSc, MPH, MScHSR
E-mail  annabelleslingerland@hetnet.nl
Mobile 0031 6 48 268 232

14 november een bijzondere datum!


Heel bijzonder is dat vorig jaar op Wereld Diabetes Dag de VN-resolutie over diabetes is aangenomen. In deze resolutie wordt erkend dat diabetes wereldwijd een ministens even grote ramp is voor de mensheid als HIV-Aids en malaria. De VN-resolutie heeft tot doel de wereldwijde diabetes-epidemie bij wereldleiders en regeringen onder de aandacht te brengen. Goede zorg is hard nodig, maar ook preventieve maatregelen.

De datum 14 november is niet zomaar toevallig gekozen. Het is de geboortedag van Frederick Banting die, samen met Charles Best, in 1921 de insuline ontdekte als medicijn voor diabetes.

Internationale aandacht voor diabetes
Ook dit jaar staat er internationaal het nodige te gebeuren op WDD. De internationale diabetesfederatie (IDF) en de WHO hebben evenementen georganiseerd om op 14 november wereldwijd de aandacht vestigen op diabetes.

Dit gebeurt onder meer door het blauw verlichten van ongeveer 150 monumentale gebouwen ter wereld; in Nederland onder meer de Euromast in Rotterdam, de Hofvijver in Den Haag en de Westerkerk in Amsterdam.

In New York zal voor het hoofdgebouw van de Verenigde Naties door mensen een blauwe cirkel worden gevormd. Ook staan in diverse landen diabetesmarsen op het programma, onder het motto "246 steps", symbool voor de ca. 246 miljoen mensen met diabetes wereldwijd. Meer informatie op: www.worlddiabetesday.org  
Een wereldkaart met alle evenementenlocaties is te vinden op: http://www.worlddiabetesday.org/bluemonuments

bron: Diabetesvereniging


Beste ouders en kinderen,                                 uniteddiabetes     

Vandaag 14 november  is een heuglijke dag!

14 november is voortaan uitgeroepen tot werelddiabetesdag
14 november is de start van het jaar van de kinderdiabetes
14 november is de start van het samenwerkingsverband

                                                        diaboss  

ofwel B(ovenIJ),O(LVG), S(int lucas Andreas Ziekenhuis) S(amen)

 

Deze 3 ziekenhuizen hebben de handen ineen geslagen op kinderdiabetes gebied omdat zij u en  uw kinderen met diabetes de best mogelijke toekomst willen helpen bereiken ondanks en met de diabetes van uw kind.
Dit samenwerkingsverband betekent dat deze 3 ziekenhuizen op kinderdiabetesgebied dezelfde werkwijze hebben, dezelfde behandelrichtlijnen volgen, samen voorlichting organiseren over kinderdiabetes en samen leuke uitjes met de kinderen met diabetes bedenken. De kinderartsen gaan komend jaar een gezamenlijke telefonische bereikbaarheidsdienst in de avonden, nachten en weekenden  opzetten voor overleg over acute problemen bij de diabetes bij uw kind.
Dit alles onder het mom van “Samen zijn we sterker in de strijd tegen diabetes en in de behandeling van diabetes bij kinderen”.
            Voor de dagelijkse gang van zaken rond de diabetesbehandeling wijzigt er niet veel. U blijft gewoon onder behandeling in uw eigen buurt, in uw eigen ziekenhuis, zodat de zorg dicht bij huis georganiseerd is.
De voorlichtings bijeenkomsten zullen afwisselend op de 3 lokaties gehouden worden.
Binnenkort is er een websitebeschikbaar  met meer informatie: www.DiabossAmsterdam.nl

Namens de 3 kinderdiabetesteams van BovenIJ, OLVG en Sint LucasAndreas Ziekenhuis

E.van Straaten en M.L. de Sonnaville, K.Ramaker , kinderartsen en oprichtsters van DIABOSS

                                                                            
   Mw. E.van Straaten,kinderarts           Mw. M.L.C.S. de Sonnaville, kinderarts     MW C.Ramaker, kinderarts
   Postbus37610                                   Postbus 95500                                           Postbus 9243
  1030BD Amsterdam                           1090HM Amsterdam                                    1006AE Amsterdam
  Tel. 020-6346346                              Tel.0205999111                                         Tel.020-5108911

  Rekeningnummer 833814362 Fortisbank o.n.v.  M.L.Sonnaville te Bussusm


Nieuwsbrief 08 - 11- 2007  

      

Beste Diabetes-teams en supportende organisaties,

 

Kids of KCFD: The winners: they made it!

U voelde het natuurlijk al aan: Diabetes is no excuse, but a challenge, for them for you for all of us...

Het verslag, een korte foto-impressie, meer op www.kidschain.nl Ze waren geweldig, dank voor uw support!!!

 

Het verslag

 

Gisteren keerden ze terug op  Schiphol: 42+3 kanjers, om met Minister Rouvoet te spreken, van Kids Chain For Diabetes. Na een drukke dag met des ochtends uitgebreid aandacht van Minister Rouvoet die een uitgebreide toesprak uitdroeg namens de gehele regering op het Binnenhof, de vlucht naar Athene en een dag met ophalen startbewijzen, shirts, jacks en sporten op de olympic grounds, was het dan zover. D-day, vanuit 3 bussen werd elke kilometer een trio afgezet: Nederlandse ouder met een Nederlands en Grieks kind. Zodra de estafette stok bij hen aankwam, renden ze vol overgave naar het volgende wachtende trio.  Het enthousiasme was zo groot dat 1 kilometer voor menigeen onvoldoende bleek en zo liep menigeen na overgeven van de estafettestok, rustig 25 kilometer, 20, 15 of 5 kilometer door. Diabetes bleek geen probleem en de medische teams en meerijdende ambulance bleken puur stand-by.

  De vlaggen van supportende organisaties werden opnieuw uitgerold en de 45 veroverden vervolgens gezamelijk de laatste 195 meter in het Olympisch Stadion en eindigden scanderend met de yel ontstaan op de hieraan voorafgaande sportdag  'Kids -  Chain, Kids - Chain, Diabetes in Atheen'.  Binnen 5 uur hebben zij zo met zijn 45 -en de Athens Classic Marathon neergezet, een ongekende tijd. Een trots team met welverdiende medailles en een lauwerkrans. Felicitaties volgden naast van 'over the moon' zijnde ouders, onder andere van Lyzette van het Jeugdjournaal, de heer Ruud Nederveen voorzitter van de gemeenteraad in Amsterdam, het Programma Ministerie van Jeugd en Gezin en VWS, Professor Stuart Brink (VS) en Danne (Germany) van de ISPAD, Dr Makis en Doussis organisatie van de Athens Classic Marathon.   Voor de ambassadeurs/drices was het ijs gebroken en het team gesmeed, er werden hevig msm-berichten uitgewisseld en feest gevierd op het dak van het hotel met uitzicht op de verlichte acropolis. Hierna een dag ter vrije besteding met voor ieder wat wils waarna gezamelijk diner, een nachtje slapen en op naar huis.   Bijgevoegd een foto-impressie die echter slechts een deel weergeeft, een ander deel vindt u op de website www.kidschain.nl , u mist echter altijd wat: beweging, geluid, geur en voelbare sfeer. Voor elk kid was het uiteraard uniek anders: wilt u meer weten, vraag het hen zelf! Zij zijn de kanjers die alle records braken. Ze waren en zijn geweldig, maar dat hoef ik u niet te vertellen...   NB Vergeet niet de facturen te voldoen zodat ze het jaar lachend verder kunnen, nogmaals hartelijk dank dat u dit mede mogelijk maakte en diabetes een positief image geeft waar we met zijn allen progressie in moeten boeken.

 

Korte foto-impressie

 

Zondag 28 oktober 2007

KCFD jongste ambassadrice en oudste ambassadeur:

Olympische Fakkel in het Olympisch Stadion in Amsterdam

 
 

Vrijdag 2 November 2007

Bezoek binnenhof Den Haag op uitnodiging van Minister Rouvoet

Interview van Marie en Roland, inspirerende uitgebreide toespraak van de Minister.

Maureen draagt fakkel over.

 
 

Zaterdag 3 November 2007

Kids Chain For Diabetes team: 42+3 leeftijd 5-18 jaar, hotel Titania, Athene

 
 

Zaterdag 3 november 2007

Sporten op de Olympic Grounds

 
 

Zondag 4 November 2007

Bussen naar de start

 
 

Een Grieks kind, een estafette stok, een Nederlands kind (Emiel 5 jr), een ouder, een vlag en de fakkel, supporters

integration, teamwork, teamspirit, positivisme, actie en fun

 
 

Alle 42+3 op naar de finish...staande ovatie, zoiets gebeurde niet eerder

 

Binnen de 5 uur, welverdiende medailles en nog een keer de fakkel.

 
 
 
 

met vriendelijke en sportieve groet,
namens Kids Chain For Diabetes,

 

Annabelle S. Slingerland
MD, DSc, MPH, MScHSR
E-mail  annabelleslingerland@hetnet.nl
Mobile 0031 6 48 268 232

      


Kids Chain naar Athene

Nieuwsbericht, 2 november 2007

Rouvoet houdt fakkel omhoog tussen kinderen met diabetes

Minister Rouvoet droeg vandaag op het Haagse Binnenhof een fakkel over aan 43 kinderen die in Athene een estafettemarathon gaan lopen. De kinderen van Kids Chain for Diabetes doen aan deze marathon mee om aandacht te vestigen op het Jaar van de Kinderdiabetes.

De overhandiging gebeurde al om kwart voor negen ís ochtends, want de kinderen hadden nog een lange reis voor de boeg. Aansluitend vertrokken ze naar Schiphol en vlogen naar Athene. In de Griekse hoofdstad rennen de kinderen op zondag 4 november de Athens Classic Marathon, met een totale lengte in totaal 42 kilometer en 195 meter.

'Kanjers'

Rouvoet vond de jonge deelnemers 'kanjers': "Sommigen van jullie zijn vanochtend wel hťťl vroeg opgestaan om hier te zijn. En omdat jullie naar Athene gaan om aandacht te vragen voor diabetes. Een ingrijpende ziekte die heel je leven op zijn kop kan zetten. Als diabetespatiŽnten weten jullie dat zelf beter dan wie ook."

In Nederland hebben circa 800.000 mensen diabetes. Naar verwachting zal dit aantal over 20 jaar zijn gestegen tot 1,5 miljoen mensen. Kinderdiabetes komt steeds vaker voor. Een op de 80 kinderen heeft diabetes en dit aantal vertoont de laatste jaren een sterke stijging.

bron: Jeugd en Gezin

Contact
Care Cure Science Foundation
Kids Chain for Diabetes

E info@kidschain.nl
M 0031 6 48 268 232

Contact person:
Annabelle S. Slingerland,
MD, DSc, MPH, MScHSR

 

Jeugdjournaal